I tapaaminen Karhulan Hovi 8.-9.6.


9.6.
Jaana Utti
 Suurin osa reklamaatioista vanhuspalvelualalla tulee huonosta vuorovaikutuksesta. Rehellinen vuorovaikutus on meidän juttu. Maailmamme on hyvin inrinöörimäinen. Jaana on tuotantotalouden DI.

Keskeinen kehittäjän mieli on "älä arvostele". Ei arvostella eikä arvioida. Älkää arvioiko tai arvostelko mitään ennen seuraavaa lähipäivää. 

Maailma on muuttunut ja se on hahmottunut uudelleen. Elämme monimutkaisten laajenevien verkostojen maailmassa. Jokainen verkostossa oleva solu on "attraktiivinen" eli viehättävä solu. Tämä on CAS-ajatettelua. Tällaisessa maailmassa on kaksi vaihtoehtoa: tulevaisuuden tekjiä tai tahdoton lapanen. 

Tulevaisuuden tekijän rooli on ainoa vaihtoehto meille. Meidän pitää miettiä virtauksia, joita me tahdotaan. Meidän virtauksemme on lause "Tämä on se koti, johon tahdon asettua loppuelämäkseni. Onnellisena". Tämän vision toteuttaminen vaatii intohimoa. Työ rakentuu sisäisen motivaation varaan. Eikä esimerkiksi tittelin varaan. 

ICT muuttaa maailmaa enemmän, kuin sähkö aikanaan. 

Monessa organisaatiossa ajatellaan, että tablettia ei tarvitse ottaa käyttöön tai että Twitter ei kuulu tähän maailmaan. Ajatellaan, että potetaan asioita käyttöön vasta, kun kaikki muutkin ovat ottaneet. Keskellä muutosta emme tunnista virtausten maailmaan kuuluvia elementtejä. Meiltä on hävinnyt aloja samalla tavalla kuin entisaikaan sähkön käyttöönoton jälkeen. Matkailu- ja media-ala esimerkiksi. 


Kuinka paljon kouluissa opetetaan esimerkiksi tabletin käyttöä? Joka on yksi vuorovaikutuksen kentistä. Ei yhtään. 




Osaamisajan puolittuminen on 5 vuotta. Siitä, mitä osaat nyt, osaat 5 vuoden päästä vain puolet. Tämä tekee työelämässä olemisesta erittäin haasteellista.  Tällä hetkellä ihmisten pitää tehdä melkein joka päivä jotain sellaista, mitä ei osaa. Liikutaan siis epämukavuusalueella. Osaaminen on tärkein resurssimme. Se on myös ainoa resurssimme, joka kasvaa käytettäessä. Yhdessä käytettäessä se nopeammin ja isommin. 

Organisaation kyvykkyys toteuttaa strategiaa on kyvykkyyttä osata käyttää osaamista vision hyväksi. Työnantajan maine rakentuu sisäisestä motivaatiosta. Työpaikan on oltava innostava, jos haluamme rakentaa hyvää työnantajamainetta. Työpaikalla pitää vallita vapaus. Työpaikan pitää olla kekseliäs ja siellä pitää olla kunnon välineet. Siellä vallitsee myös ilo sekä luottamus itseen sekä muihin. Nämä ovat perusasioita, joita hyvästä työpaikasta täytyy löytyä. 

Emme lähde tekemään SWOT:tai muuta perinteistä. Me lähdemme tekemään tätä: "Tämä on se koti, johon tahdon asettua loppuelämäkseni. Onnellisena." Kaikki tuotoksemme esitellään hallitukselle 11.-12.9. Ottakaa siis kuvia ja dokumentoikaa ahkerasti. Meillä on hyvin aikaa ennen asetettua päivämäärää. 

Organisaatioiden kulttuuri on törmäyksiä ja ristiriitaa johtuen eri sukupolvista. 

Avoin tieto & Avoin lähdekoodi.

Avoin lähdekoodi ei tarkoita sitä, että tieto on kaikille tarjolla. Se tarkoittaa sitä, että kehitys on jatkuvaa ja se tapahtuu todella monen ihmisen kautta.



Trello on ketterän kehittämisen ja pikaisten pilottien työväline. Puhutaan sprinteistä. Ne on usein kivuliaita. Menettelytavoista puhuttaessa voidaan mainita JOO JA! Eli lisätään aina kierroksia. Esimerkiksi olet lastesi kanssa automatkalla. Meillä on tarve kontrolloida turhautunutta tai tylsisynyttä lasta. "Täähän on jätskiä" "Joo ja otetaan limsat päälle!". Siis JOO JA! 

Trellossa projektia ei hahmoteta lineaarisesti vaan se hahmotetaan tiloina. 3 tilaa: To Do, Doing, Done. Ennen seuraavaa tapaamista ei saa ajatella muita tiloja. 

Olkaa rohkeita seuraavaan jaksoon asti. Ainakin. Näyttäkää, että pystytte tähän ja olette siinä parhaita. 

Opettele uusi työväline ennätysajassa: Canva, 67 sekunnin opetusvideo.
https://www.canva.com/ 



8.6.
Kirsi Parviainen

Mitä kysymyksiä herää mieleen koulutukseen liittyen?

  • Miten strategiaa viedään eteenpäin?


  • Mitä voisi uudistaa?
    • Potilastietojärjestelmä
    • Minkälaista toimintaa haluatte Foibessa toteuttaa ja mikä järjestelmä tähän olisi paras ratkaisu. Ei kannata valita uutta, ennen kuin on päätetty, mitä lähdetään kehittämään.
  • Digitaalinen maailma. Puhutaan kasvotusten enemmän kuin digitaalisesti. Asiakaslähtöisyys ei saa kärsiä "digin" myötä. 
  • Kuka opastaa laitteiden käytössä? Kesäkuun aikana pidetään vielä 1-2 kertaa Foibessa auttamassa uusien laitteiden kanssa. Jani tulee paikalle. 
TEHTÄVÄ: Sata tapaa käyttää tablettia Foibessa 17.8. mennessä.







Seurueesta löytyi myös synttärisankari Tiina! Nostimme yhteisen maljan Tiinan kunniaksi.

Jaana Utin puheenvuoro

Digisyrjäytyneestä someaktiiviseksi 3,5 tunnissa. Uusi ennätys. Onneksi olkoon! Twitterissä käytettäviä hashtageja
#HyväVanhuus

Muistattehan käydä katsomassa ja seuraamassa käyttäjää @AavaHyväVanhuus

Avoimessa Digitaalisessa Maailmassa ollessa luodaan kertomusta itsestä ja vanhuspalveluista sekä niiden nykytilasta. Ilmiöt syntyvät siitä, kun päätetään millainen organisaatio halutaan olla ja aletaan elää sen mukaisesti.

Strategia toteutuu lyhyen yhteisen keskustelun jälkeen, jonka jälkeen sitä aletaan toteuttamaan. Strategian omistaa virallisesti aina hallitus. #HyväVanhuus kuvastaa hyvin Foiben tulevaa strategiaa ja sisältää aidon asiakaslähtöisyyden.

Uudenlaisen strategian ydin = "tämä on se koti, johon haluan asettua loppuelämäkseni. Onnellisena."Strategian täytyy kuulostaa siltä, että se on painostava, eteenpäin ja tulevaisuuteen katsova. "Miten saavutan tuon?" "Miten pääsen sinne?"

Koti tarkoittaa sitä, että ei olla mikään tehostetun palveluasumisen yksikkö. Strategiaan täytyy tehdä
kiellettyjen sanojen lista:
  • kodinomainen
  • viriketoiminta
  • Lista täydentyy ohjelman aikana 
  • Aino-tossujen kuvaaminen/mielikuvat
 Toimintakyky. Ei kotona mietitä toimintakykyä. Emme kysy puolisolta, että mikä hänen toimintakykynsä on tai haluaisiko hän jotain viriketoimintaa. Tai mitä ruokapalveluja hän tahtoisi. "Kanat tarvitsee virikkeitä ja vanhukset kanoja"

TEHTÄVÄ: Kirjoittakaa ylös sanoja, jotka joutavat kiellettyjen sanojen listalle. Miettikää myös asioita, jotka kuuluvat kotiin.

Asiakaslähtöisesti ajateltuna Foibella on vain yksi prosessi: Elämä ja sen omistaa vanhus. Tavoite hyvä elämä. Kaikki muut prosessit ovat tukiprosesseja, sellaisia, jotka kiihdyttävät elämää.
Voimme määrittää, mitkä hyvän elämän kannalta ovat tärkeitä prosesseja. Mistä tulee (sinun) hyvinvointi?
  •  Sosiaalinen elämä
  • Kaverit
  • Ulkona oleminen
  • Arvostava yhteisö
"Mitä mulle tulee lisää, kun tulen Foibeen" "Mitä unelmia voi täyttyä?" Loppuelämän paras koti, jossa tuntee olevansa loppuikänsä kuin kotonaan. Mitkä ovat ne onnellisuuden elementit? Tästä läht3ee tämän hetken strategiatyö. Hyväksytään jokin yhteinen päämäärä, jota aletaan toteuttaa.

"Aika noloa, että ei itse keksinyt, vaan jonkun pitää tulla kertomaan"

"Upeeta"

Ulla hakee kanat tältä ihmiseltä:
Satu Mela-Järvinen, Nummela

Ottakaa valokuvia visiosta "Tämä on se koti, jossa haluan asua loppuelämäni. Onnellisena." Plajon kuvia, jotka julistavat tätä visiota. Kaikki käy viikot = ennen seuraavaa tapaamista voi tehdä mitä vain, mikä ei syö ylimääräisiä resursseja ja jotka ajavat kohti tätä visiota.

Suomi ikääntyy. Se on yksi suurimpia muutostrendejämme. Tiedämme tulevaisuudesta sen, että  se  on sosiaalinen ja digitaalinen. Kaikki muu on epävarmaa. Tulevaisuuden suurimpia muutoksia on digitalisaatio, väestömuutos, uudet sukupolvet, työelämän muutos, rahat on loppu. Meidän on pakko tehdä uusia ratkaisuja. Meidän on pystyttävä tekemään se, mitä asiakas ostaa ja sen päälle Hyvä Elämä. Meillä on ikäihmisiä todella paljon. Meillä on yli miljoona 63 tai yli täyttäneitä ihmisiä. Tämä on se raja, johon tilastoidaan vanhukset. Meillä on miljoonan väestö, jotka eivät ole eivätkä tarvitse mitään palveluja.Elämme niin tuotantohenkinessä maailmassa, että ajattelemme kaikkien yli 63-vuotta täyttäneiden asuvan vanhainkodissa. 


TEHTÄVÄ: 7 minuuttia aikaa keksiä mahdollisimman monta käyttötarkoitusta tableteille  
  1. Mahdollisuus seksuaalisuuden ylläpitoon
  2. Taidenäyttely
  3.  Googlekääntäjä
  4. Virtuaalimatkailu 
  5. Lehtien lukeminen  
  6. Skype & muut vastaavat

Yökierto: Jaana, Kirsi & Jani tulevat yöllä kiertämään huoneissa. Lisääkö tämä turvallisuutta? Tuntuuko tämä kivalta? Yökierrosta on mentävä esim. yökerhoon. 


Tablettien avulla voidaan tehdä sellaisista ihmisistä osallisia, jotka eivät ole pitkään aikaan olleet osallisia. Missään. 


Ihmiset ovat tyytyväisiä päässessään valitsemaan. Jos yhden ruoan asemesta saakin valita oman ateriansa kolmesta eri vaihtoehdosta, niin ihmiset ovat todella tyytyväisiä.

Digitalisaatiossa on kaksi radikaalisti väärää ja kolme todella hyvää
Hyvää:
Nopeammin
Mukavammin
Helpommin
Väärää:
Entisiä prosesseja digitalisoiden
Kustannussäästöjä hakien

Hyviä #:jä käytettäväksi olisivat #HyväVanhuus ja #ÄläArvioiVanhoja

Asiakkaita ei pidä ryhmitellä esim. sairauksien mukaan, vaan elämäntavan mukaan. Tavoitteena ei ole ensisijaisesti helppohoitoisia yksiköitä, vaan asiakkaille hyvää elämää.  Luodaan paikkoihin erilaisuutta, rosoisuutta. Tarjotaan ihmisille valinnan mahdollisuuksia. Kaikkiin taloihin oma elämäntapa.

Kaikissa taloissa on oltava elävä tuli, vapaus liikkua, osallisuus ruuan laittoon, mahdollisuus nukkua kun nukuttaa ja valvoa kun valvottaa.

Päivästä heränneet fiilikset









Päivien ohjelmat:

8.6.                                                              9.6.
                                                  
12.00     Lounas                                            07.00     Aamiainen
13.00     Strategiset kulmakivet                      08.00     Yhteistä työskentelyä
              Kirsi Parviainen                                          Jaana Utti
              Kahvia                                                          Kirsi Parviainen
16.30     Yhteinen työskentely jatkuu              12.00     Lounas
              Jaana Utti                                     13.00     Hyvää kotimatkaa!
20.00     Illallinen Karhulan Hovin
              juhlallisessa miljöössä

Illallisen jälkeen on myös saunomismahdollisuus. Saunat ovat illalla avoinna aina 00.30 asti!

Starttijaksomme asiantuntijat:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti